www.astravelo.ee alles väljatöötamisel. Vabandame piiratud funktsionaalsuse ja teenuste pärast. Täname teid mõistva suhtumise eest!

Kuidas valida lapsele jalgratast?

Kuidas valida lapsele jalgratast?

Lastejalgratta valimine on oluline ja vastutusrikas protsess, sest sellest sõltub lapse turvalisus ja sõidumugavus. Jalgratta valikul tuleb arvesse võtta mitmeid tegureid, sealhulgas lapse vanust, pikkust, võimeid ning keskkonda ja tingimusi, milles jalgratas on mõeldud kasutamiseks.

Õige ratta suurus on üks olulisemaid tegureid, mida arvestada. Kui ratas on liiga suur, on lapsel raskem seda käsitleda ja juhtida. Teisest küljest, kui jalgratas on liiga väike, ei ole lapsel sellega mugav sõita.

Lastejalgratta suurust näitab ratta suurus tollides, tegelikud mõõdud võivad aga jalgrattamudelite ja tootjate lõikes oluliselt erineda. Laste jalgrataste soovituslikud mõõtmed vastavalt jalgratta ratta mõõtmetele:

12” ja 16” jalgrattad on tavaliselt varustatud tugiratastega. Tugirattad tõstetakse järk-järgult üles, nii saab laps jalgrattaga sõitmiseks vajaliku tasakaalutunde. Pärast tasakaaluoskuste omandamist eemaldatakse tugirattad.

Tasakaaluratta ratta suurus on 10” või 12”. Mõnel juhul võib pärast tasakaaluratta pikaajalist kasutamist lapsel tavapärase pedaalirattaga kohanemine võtta kauem aega.

Liiga suurt jalgratast on keerulisem juhtida ja majas ringi liikuda, raskem on reisi alustada ja lõpetada ning sellel on suurem pöörderaadius. Jalgratta käepidemed, juhtraua läbimõõt, juhtraua laius, väntvõlli pikkus, käiguvahetused, piduri- ja käigukangid on kohandatud vastavalt laste vanusele ja pikkusele. Lapse reaktsiooniaeg ja kõik manöövrid võtavad rohkem aega ja ruumi, mis ei ole ohutuse seisukohalt parim lahendus.

Õigesti reguleeritud jalgrattaistme tase on selline, kus lapse jalg on madalaimas pedaaliasendis kergelt kõverdatud. Lastel, kes on alles õppinud tasakaalu hoidma ja harjunud tugiratastega, on soovitatav istet veidi allapoole lasta, et laps jõuaks istmel istudes jalgadega maapinnani. See muudab reisi alustamise ja lõpetamise lihtsamaks.

Kui plaanite sõita asfaldil, saate valida kerge kitsaste rehvidega ratta, mis sobivad asfaltpinnale. Kui lapsel on plaanis sõita ka läbi metsa või konarlikel teedel, on soovitatav valida jalgratas, millel on amortisaator ja rehvid, mis sobivad konarlikule teekattele.

Peamised vead, mida vanemad lasteratta ostmisel teevad:

  • jalgratta suurus ei vasta lapse pikkusele. Liiga suur ratas muudab ratta juhtimise keeruliseks, kuid liiga väike ratas vähendab oluliselt sõidu stabiilsust ja mugavust;
  • jalgratas ei ole lapse vanusele vastavalt varustatud. Näiteks on ratas varustatud standardsete piduri- ja käigukangidega, mis suurendab lapse reaktsiooniaega hädaolukordades.

Pidage meeles, et koos jalgrattaga peab laps ostma ka kiivri ja kasutama seda ka kõige lühematel reisidel, sest just lapse "turvavöö" kaitseb teda raskete vigastuste eest. Soovitatavad on ka polsterdatud kindad, mis vähendavad käte hõõrdumist, ja punane vilkuv päevasõidutuli, mis suurendab oluliselt lapse nähtavust avalikes kohtades.

Mõned näpunäited, mis aitavad teie last uue rattaga sõitma õpetada:

  • näita lapsele, kuidas seda teha, mitte lihtsalt ütle. Lapsel on lihtsam õppida, vaadates teisi seda tegemas;
  • veenduge, et laps on kaitstud. Valige lapsele sõidu õpetamiseks sobiv koht ja varustage teda turvaelementidega, nagu põlve- ja küünarnukikaitsmed;
  • ole kannatlik ja toetav. Iga laps õpib omas tempos, nii et ärge muretsege, kui teie lapsel alguses nii sujuvalt ei lähe.

Laste jalgrattad on mõeldud teatud vanuses kasvule 15-20 cm võrra, mis tähendab, et ostetud jalgratas sobib teie lapsele ainult 1-2 hooajaks. Ärge muretsege, kui teil pole venda või õde, sugulast või sõpra kinkida väikeseks jäänud ratast. Kasuta AstraVelo poolt pakutavat laste rattavahetusprogrammi ja saad järgmise lapse rattalt kuni 50% allahindlust!

Loe rohkem kasulikku infot meie blogist.

Oh toredaid koosolemise hetki!

Seotud artiklid