www.astravelo.ee alles väljatöötamisel. Vabandame piiratud funktsionaalsuse ja teenuste pärast. Täname teid mõistva suhtumise eest!

Jalgrattaketi määrimine ja hooldus

Jalgrattaketi määrimine ja hooldus

Keti määrimine on lihtne ja väga oluline osa ratta regulaarsest hooldusest. Regulaarselt ja õigeaegselt määritud kett kestab kauem ja tagab tõhusama käiguvahetuse, kuid keti eluiga sõltub suuresti kasutustingimustest.

Kuidas teada saada, kas kett vajab määrimist? Lihtsaim viis on ketti sõrmeotsaga väga kergelt puudutada – kui sõrmeots jääb mustaks ja õliseks, on ketil ilmselt veel palju õli. Kui kett on kuiv ja ei jäta sõrmele õlijälge, on ilmselt aeg see õlitada. Kett tuleb määrida hooaja alguses, hooaja lõpus ja peale igat rattapesu.

Samuti on soovitatav hooaja alguses kontrollida keti pikkust, et teha kindlaks keti kulumine. Kulunud kett kahjustab käike ja võib põhjustada hammasrataste enneaegset kulumist ja kulukamaid remonditöid. Selline oht on eriti suur suure läbisõiduga kettide puhul. Keti pikkuse ja kulumise mõõturid on saadaval igas rattapoes.

Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication

Hästi määritud kett tagab, et jalgratta käigukast töötab vaikselt ja ilma tarbetu mürata. Kui kuulete sõidu ajal piiksumist, mis aja jooksul muutub valjemaks, peate tõenäoliselt ketti määrima. Jalgrattapoodidest on võimalik osta ka spetsiaalseid valgusandureid (dioode) kettide määrimise vajaduse määramiseks.

Kui ketile on tekkinud sügav must tahvel, on soovitatav külastada teeninduskeskust ja lasta kett pesta. Kodus on kett soovitav pesta spetsiaalse aparaadiga (20-35 EUR), mis on tõhus ja kaitseb ruumi pesuaine- ja õlipritsmete eest.

Kuidas ketti määrida? Kinnitame jalgratta asendisse, mis võimaldab pedaalid vabalt tagurpidi keerata. Pöörake jalgrattapedaalid aeglaselt tagurpidi ja tilgutage keti peale 5-7 tilka õli ja 5-7 tilka õli sisse. Parema tolmu eest kaitsmiseks on soovitatav kasutada spetsiaalset ketivaha, mida kantakse peale keti määrimist sarnasel viisil. Pärast õlitamisprotsessi lõppu on soovitatav sõita rattaga paarsada meetrit, et õli ja vaha ühtlasemalt ja kiiremini tungiksid keti liikuvatesse elementidesse.

Millist õli kasutada? Soovitatav on kasutada spetsiaalselt jalgratta jõuülekande jaoks mõeldud õli, mida saab väikepakendites osta kõikidest rattapoodidest. Nõudlikumad sõitjad saavad valida spetsiaalsed madala takistusega õlid, õlid kuivaks või märjaks ilmaks, kuid igapäevasõitjatele piisab universaalsest jalgratta käigukasti õlist.

Pea meeles! Õli tuleks ketile määrida regulaarselt, kuid ainult paar tilka. Liiga palju pole hea!

Loe rohkem kasulikku infot meie blogist.

Mugavat ja turvalist reisi!

Seotud artiklid