www.astravelo.ee alles väljatöötamisel. Vabandame piiratud funktsionaalsuse ja teenuste pärast. Täname teid mõistva suhtumise eest!

Elektrilised jalgrattad

Elektrilised jalgrattad

Elektrijalgrattad on alustanud oma võidukäiku ning mitmes EL riigis domineerivad täielikult uute jalgrataste turgu. Lääneriikides on elektrijalgrataste igapäevane kasutamine muutunud tõsiseltvõetavaks alternatiiviks autole või ühistranspordile ning annab tõsise panuse säästva keskkonna parandamisse. Ootame revolutsiooni ka Lätis!

Elektrijalgrataste konstruktsioone on kahte peamist tüüpi:

elektrijalgrattad, mille mootor on paigutatud tagumisse rummu ehk Hub Drive ajamiga. Sellise ajamiga elektrirattad on odavamad, kuid nende kaalujaotus telgedele ja juhitavus on halvem;
Elektrijalgrattad väntkäigumehhanismi integreeritud mootori ehk Mid Drive ajamiga. Sellistel jalgratastel on hea kaalujaotus piki telge, täpne ja väga intuitiivne juhitavus, kuid nende valmistamine on keerulisem ja kulukam.


Elektrijalgratta maksimaalne mootori tugikiirus on ohutuse huvides EL-is piiratud 25 km/h ja võimsus on piiratud 250 W-ga. Õiguslikust aspektist vaadatuna käsitletakse sellist jalgratast traditsioonilise jalgrattana ja sellele kehtivad samad kasutusreeglid kui traditsioonilisele jalgrattale. Suurema võimsuse ja kiirusega elektrijalgratastel on erinevad regulatsioonid ja reeglid.

Elektrijalgrataste peamised suutlikkuse erinevused on järgmised:

mootori pöördemomendis
andurite töö tõhususes ja kiiruses
aku mahutavuses

Suurem pöördemoment tagab suurema paindlikkuse ja väiksema vajaduse käike vahetada, samas kui anduri tõhusam töö võimaldab intuitiivsemalt muuta jala survet vändalt mootori toe tasemele. Linna elektriratastel on pöördemoment 50 - 60NM ja tõsisematel maastikuratastel - isegi kuni 90NM.

Elektrijalgratta aku mahutavus jääb tavaliselt vahemikku 400 kuni 650 Wh ja sõiduulatuseks on see 80 - 150 km ehk 3 - 6 tundi, mis on oluliselt rohkem, kui igapäevaselt vaja läheb. Tootjad pakuvad ka võimalust standardakut lisatasu eest parendada.

Elektrijalgrattad on oluliselt raskemad (22 - 25 kg) kui traditsioonilised jalgrattad, mistõttu on neil erinev jõuülekande- ja pidurisüsteem, raam, kahvel ja rehvid. Tegelikult on traditsioonilise rattaga sarnaseid osi üsna vähe.

Elektrijalgrataste eelised:

palju pikemate sõitude tegemise võimalus
võime reguleerida võimsust ja tugitaset
võimalus kasutada meelelahutuse või igapäevase transpordivahendina

Elektrijalgrataste puudused:

suhteliselt kallis aku (umbes 1/3 ratta väärtusest)
suhteliselt suur kaal (25 kg traditsioonilise jalgratta 13 kg vastu)
rohkem ruumi transportimiseks ja ladustamiseks

Enne ostmist hinnake ja kaaluge järgmist:

mootori väändemoment (NM)
elektrijalgratta tüüp ja rakendus

Elektrijalgrattaga õpid tundma ja avastad palju enamat, kui arvata oskad!

Seotud artiklid